‘Denetimsiz güç herkesi bozar’

‘Denetimsiz güç herkesi bozar’

Semra Alkan'la 40 Dakika'da gündemin öne çıkan başlıkları masaya yatırılıyor, konuklarla tartışılıyor. Programa bu kez İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu konuk oldu. Ağıralioğlu, mevcut sistemi eleştirerek, denetimsiz güç kavramı üzerinde surdu.

NEDEN 'İYİLEŞTİRİLMİŞ VE GÜÇLENDİRİLMİŞ PARLAMENTER SİSTEM'?

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi yerine İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem'i savunan İYİ Partili Ağıralioğlu, şöyle konuştu:

"Yüzde 50 artı 1 mecburiyeti, Türk siyasetinde konuşulabilir aktörlerin tamamını kazanmak için her yolu mübah gören bir cinnet alanı haline getirdi. Bu sistem demokrasiyi sadece 50 artı 1'den dolayı bile işleyemez hale getirdi. Partili Cumhurbaşkanlığı beraberinde, yüzde 50 artı 1 mecburiyeti dolayısıyla 49'u karşısına alan cepheleşen bir Cumhurbaşkanı vücuda getirdi. Cepheleşen bir Cumhurbaşkanı, Türkiye'de devlete olan bağlılığı, siyasete olan ümidi, devlete olan hürmeti, her şeyi aşındırdı.

Biz Partili Cumhurbaşkanlığından ziyade siyasetin üslubu bozulursa sükunete davet eden Cumhurbaşkanlığını, siyaset çözümsüzlük merkezi haline gelirse meseleleri çözebilen Cumhurbaşkanını daha kıymetli buluyoruz. Yasamayı daha etkin ve Meclis'ten kabine çıkması üzerine kodluyoruz. Yani Meclis'ten çıkmayan bakanların Türkiye'deki siyasi temsiliyette yasamayı daha zayıf hale getirdiğini fark ettik. Biz hususi sohbetlerimizde, Meclis'te AK Parti grubunun da aynı mevzudan şikayetçi olduğunu arkadaşlarımızla defalarca konuştuk. Meclis eski Meclis değil, Milletvekilleri eski Milletvekilleri değil. Çünkü Meclis'ten güvenoyu almak zorundasınız. Bütçe mecburiyetiniz vardı artık o da yok. Bu denetimsizlik demektir. Dünyada bunu insanlık defalarca tecrübe etti."

"DENETİMSİZ GÜÇ HERKESİ BOZAR"

"Denetimsiz güç hem siyaseti hem sahiplerini hem de o kadar güce maruz kalan herkesi bozuyor. Bu kadar güç bizi de bozar diye biz bunu teklif ediyoruz. Sadece iktidar bozuldu diye itiraz etmiyoruz. Gördük ki yolun başında tevazusu olan ve tasarruf hassasiyetleri olan, kamu kanallarını çok önemseyen bir kadro var. Yolun sonunda ise kibre, millete karşı vurdumduymazlığa ve denetimsizliğe heves etmiş durumda. Bu kadar denetimsiz güç herkesi bozar. Herkesi bozacak bu gücü dengelememiz lazım. "

"UTANÇ VERİCİ BİR DURUM"

İyi Partili Ağıralioğlu, Sedat Peker'in iddiaları karşısında iktidarın yaklaşımını değerlendirdi ve şöyle konuştu:

"Siyasete girdiklerinden itibaren hem vesayet odaklarının hem mafyalaşmanın her türlüsüne itiraz eden partinin bugün itham edilme şekline bakar mısınız? Sedat Peker'in ithamları, ne kadar mevzu varsa hep iktidar dönemine tekabül ediyor. İçişleri Bakanımıza böyle ithamlar söylenen bir ülke haline dönmek yeteri kadar utanç verici. Cumhurbaşkanı konuşana kadar kimse konuşamadı. İktidar kendilerine dokunulana kadar kimin kabahatli olduğuyla ilgili çok gevşek davranıyor. Bu ciddi bir ferasetsizlik ve yönetim maharetsizliğidir."

İzlemelerin 100 milyonu bulduğu Sedat Peker'in videolarındaki iddialar ile ilgili, Ağıralioğlu yapılması gerekeni şu cümleyle şöyle özetledi:

"Hukuk mekanizması çok ciddi çalışmalı ve yasamanın pozisyon alması gerekli."

Sedat Peker'in iddialarına karşı iktidarın tutumunu eleştiren Muhalefete gelen tepkiyi Ağıralioğlu şu sözle değerlendirdi:

"İktidar millete ümit olsun diye hayalini kurdurduğu ülkeyi gerçekleştirmiş olsaydı bugün muhalefet siyaset yapma hakkını bile bulamazdı."

 

Diğer Haberler